Vasabygget 1900-1909

Husförhörsboken för 1900-1909 är brandskadad, men en del av sidorna om Vasabygget har räddats! Dock finns ytterligare en källa, nämligen...

Folkräkningen den 31 december år 1900 antecknades följande personer boende i Vasabygget:

Vasabygget 1 (f.d. soldattorpet): 

Svarvaren Petrus Petersson, 39 år

Hustrun Mathilda Olsson, 35 år

Barn: Ifwan Heribert Berio, 3 år

Den relativt nyuppförda skolan:

Skollärare Elof Malmström, 50 år

Hustrun Ingar Åkesson, 45 år, även hon lärare

Barn: Swede Georg, 15 år, Rude Arbin, 14 år, Signe Bertha, 12 år, Göte Ejnar, 10 år, Wase Ansgar, 2 år

Vasabygget 2 (nuvarande Vasabygget 1:15):

F.d. artilleristen och torparen Elof Schellin, 37 år

Hustrun Thilda Olsson, 41 år

Barn: Hildur Othea, 15 år, Elon Ferdinand, 13 år, Esther Elida, 10 år, Tilly Gundborg, 8 år, Harvey Dagobert, 5 år, Anna Mariette, 2 år och Owar Mathurein, nyfödd.

Vasabygget 3 (nuvarande Vasabygget 1:3):

F.d. soldaten, torvarbetaren, torparen och pipetteraren på Perstorps Ättika Gustav Lindau, 43 år

Hustrun Maria Palmqvist, 40 år

Barn: Hilda, 13 år, Annie Kornelia, 11 år, Gottfri Gothard, 8 år, Ester Elin, 3 år och Gustaf Leonard, nyfödd.

_________________________________________________________________________________________________________________

Under åren kring 1900 är det turbulent i Vasabygget! Folk flyttar in och ut i en tidigare icke skådad takt.

Orsaken är möjligen att det tidigare soldattorpet ("Bostället"), med sina internt överenskomna uppdelningar av jordbitar till andra än boställearrendatorn, nu ska säljas ut från Kronan (staten, då benämnd "Kunglig Majestät") till privata personer. Det tidigare arrendet till Kronan upphör och de boende i Vasabygget äger själva sin fastighet.

Under perioden dör även några tidigare betydelsefulla personer från det "gamla gardet" i Vasabygget. 

Ola Andersson, den tidigare arrendatorn av bostället Vasabygget, dör den 26 maj 1895, 83 år gammal. Han kom redan 1844 till Vasabyggets arrendeboställe som arrendator. Ola kom då från Skäggestorp nr 2, inte långt ifrån Vasabygget, där han arbetat som dräng. 

Per Schill, Vasabyggets förste skollärare, dör den 7 februari 1896, av "vattensot" (vätskeansamling i kroppen). Han blir 78 år. Per var soldat tidigare och hade avancerat till korpral. För att bli korpral inom krigsväsendet var ett krav att man kunde läsa, skriva och räkna. Syftet var att korpralen skulle kunna läsa de skriftliga ordrar och bestämmelser som krigsmakten gav ut.

Därför rekryterades ofta f.d. korpraler som de första ambulerande skollärarna i Sverige. De kunde läsa, skriva och räkna samt borde ha en viss förmåga till att hålla ordning och reda på böndernas barn samt deras föräldrar. Barnarbete var allmänt i Sverige vid 1800-talets mitt och bönderna var inte glada över att arbetskraft togs ifrån dem för att "sitta och lata sig" på skolbänken.


År 1900 börjar det hända saker - Staten (Kunglig Majestät och Kronan) säljer:

1. Hela Vasabygget till lantbrukaren Nils Rosengren från Skingeröd den 30 mars 1900 minus nedan nämnda delar (skoltomt, Vasabygget 2 och 3). Observera att skoltomten tillhörde Kronan fram till 1941 då den säljs till Oderljunga församling! Lite oklarheter kvarstår eftersom skoltomten såldes för 119 kr och tillträde år 1900 eller tidigare.

2. Vasabygget 3 (postlåda 107) samma datum till f.d. soldaten, torvarbetaren, torparen och pipetteraren på Perstorps Ättika Gustaf Lindau.

3. Vasabygget 2 (postlåda 206) samma datum till Elof Schellin. Elof är f.d. militär i Landskrona och son till Vasabyggets förste lärare, korpralen Per Schill.

4. Skoltomten - med skolhus - säljs av Kronan till Oderljunga församling. Man kan även säga att skolan gick från statligt till kommunalt ansvar.

5. 1901 avstyckades Vasabygget 1:4 (postlåda 204) från Vasabygget 1:1 och säljs den 21 november 1901 av Nils Rosengren från Skingeröd till skolläraren Elof Malmström, som alltså kommer att bo mittemot sin arbetsplats, skolan.


På de delvis sönderbrända husförhörssidorna om Vasabygget inleds förhöret med skomakaren, svarvaren, torparen och den "f.d. dövstumme" Carl Petersson, född den 22 december 1852. Ingen beteckning finns för vilken fastighet i Vasabygget det är. Men vi förutsätter här - beroende på prästens tidigare anteckningsrutiner vid husförhör - att Carl Petersson och hans familj bor på Vasabygget 1, det tidigare soldat- och arrendatorsbostället. 

Peters hustru Petronella, född 1855, antecknades även såsom dövstum. Men inget av deras tre barn. Jag är lite tveksam om kyrkoherdens diagnos eftersom förvånansvärt många av Vasabygget-traktens boende antecknades såsom "dövstumma". Möjligen kan respekten för prästen alternativt att många boende här som inte delade statskyrkans och därmed prästens trosregler medföra att de tycktes både "döva" och "stumma", dvs de varken svarade prästen eller tycktes uppfatta vad prästen sade vid förhöret.

Att Carl Petersson - såsom genom ett mirakel - blivit både hörande och talande kanske mer berodde på det Klondike som Vasabygget blivit vid århundradeskiftet. Nu släppte staten på sin mark och lät den som kunde betala köpa mark med ägandeskap för "evärderliga tider" (för evigt) som det skrevs i dåtida dokument.

Åter till Carl Petersson och hans familj: Carl och Petronella gifte sig 1888 och flyttade ihop på Tosteboholm 1:8 (nuvarande Vasabygget 105), granne med Vasabygget 1:3 (nuvarande postlåda 107). Flytten till Vasabygget 1 var alltså endast ett hundratal meter österut!

Här börjar berättelsen om Vasabygget bli än mer komplicerad! Flera av Vasabyggets boende kom från Tosteboholmfastigheter. En utredning om Carl Pettersson och hans släkt kommer närmast...


Carl Pettersson, född den 22 december 1852 i Hörja växte upp med sina föräldrar Peter Nilsson, född den 15 november 1814 i Perstorp och Nilla Christensdotter, född i mars 1823 i Hörja.

Familjen kom 1872 till Karsholm nr 1 från Röke. Fadern Peter var då 58 år. Familjen flyttade 1885 - fadern Peter 71 år - till arrendatorbostaden i Vasabygget, men bodde där endast under ett år. 

1886 flyttade familjen till Tosteboholm. Den 36-årige Carl Petersson flyttade 1888 från hemmet någonstans i Tosteboholm till Tosteboholm 1:8 (nuvarande Vasabygget 105) granne med Vasabygget 1:3. Där gifte han sig med den tillika dövstumma Petronella Larsdotter, 33 år.

Carl övertog 1888 ett kontrakt från 1879 på fastigheten och köpte loss fastigheten i mars 1911 av ägaren till marken, Nils Jakobsson, Tosteboholm 1/64 mantal (nuvarande Tosteboholm 1:6). Genom Historiska kartor på Lantmäteriet har jag fått tag på det ursprungliga köpebrevet till den mark som utgör Tosteboholm 1:8. Där står:

"Köpebref


Till Torparen Carl Pettersson härledes upplåter och försäljer jag för alltid hans nu bebyggda Torplägenhet af mitt egande krono Skatte Rusthållshemman 1/64 mantal No 1 Tosteboholm för en köpeskilling Två Hundra (200) kronor och för öfrigt med följande villkor:
Ifrågavarande och härmedelst försålda jordlägenhet är beläget intill Wasabyggets rågång med 347 fots längd samt gränsar Söder om rågången intill Wasabyggevägen med 195,0 fots bredd och i vester och söder instängd 216 och 104,6 fot.
Ifrågavarande jordlägenhet utgörs till största delen af Torplägenheten enligt kontrakt den 1 maj 1879. Samma kontrakt skall den 1ste sistlidne mars upphöra att vara gällande och varder densamma härigenom till all kraft och verkan dödad.
Äfven igår i köpet ett stycke torpmåse (mosse) intill Wasabygge rågång 50 fots längd samt 25 fots bredd enligt utstakat samt får begagna den befinliga vägen till mossen.
Köpeskillingen 200 Kronor är gulden och genom öfvertagande och i egendomen varande Intickned skuld (inteckning) Femtio (50) kronor och kvitterat.
För en blivande mätning betalar köpare och säljare vardera hälften.
Den med detta köp förenade langfartkostnaden betalas af köparen ensamt utan afdrag på köpeskillingen.
Med sådana villkor afhänder jag mig ifrågavarande jordlägenhet och densamma till evärderliga ega tillegnes förbevälde köpare att ega bruka och behålla samt efter godtycke använda med tillträdesrätt den 1 sistlidna mars försäkras
Tosteboholm den 12 augusti 1911

Nils Jakobsson
Med detta köp förklarar jag mig nöjd och förbinder jag mig densamma efterlefva och fullgöra, försäkrar År och dag som ovan

Carl Pettersson
Bevittnas af två på en gång närvarande

M. Rosengren                                      Gottfrid Lindau
Vidimeras af

Otto Nilsson                                        A. Åkesson

Tillförordnad distriktslantmätare"


Sammanfattning av Carl Petterssons boende:

Tidigare har nämnts att åren runt 1900 var en turbulent tid för Vasabygget. Folk flyttade in och ut i rask takt som inte kunde liknas vid tidigare år. Kanske var orsaken att staten släppte sitt ägandeskap på Vasabygget och bjöd in varjehanda köpare av marken. Möjligen blev Vasabygget ett Klondike för allehanda spekulanter och köpare.

Alltnog - svårigheterna för mig, att på ett begripligt och överskådligt sätt redovisa var och när de boende fanns, blev alltför stora för att inte hamna i en stor textmassa som ingen orkar att läsa.

Själv fick jag lägga upp en 126 x 20, dvs 2 520 rutor stor Excelfil för att kunna få en uppfattning om var, när och hur folk flyttade till och från Vasabygget.

Därför redovisar jag kortfattat Carl Pettersson liv såsom ett exempel på Vasabyggets invånare under perioden:

1. Carl Pettersson föddes den 22 december 1852 i Hörja församling. Hans föräldrar var skräddaren Peter Nilsson och Nilla Kristensson i Myrakroken, 3 km öster om Nedre Karsholm.

2. 1872 flyttade familjen från Röke till Karsholm nr 1.

3. 1885, efter 13 år i Karsholm, flyttade familjen till arrendatorbostaden i Vasabygget, men stannade där endast ett år, innan de 1886 flyttade till Tosteboholm.

Carl hade fem syskon, varav han själv och systern Bengta tidigt antecknades såsom "dövstumma", dåtidens beteckning för döva (eftersom döva inte utvecklar ett talat språk). Båda syskonen konfirmerades på dövstumsskolan i Lund.

4. Carl utbildade sig till skomakare och flyttade som 36-åring till torpet på Tosteboholm 1:8 (dvs granne med Vasabygget 1:3 [nuvarande postadress Vasabygget 107]). Där gifte han sig med Petronella Larsdotter, även hon dövstum.

5. Mellan 1900-1909 är Carl och Petronella samt deras tre barn både antecknade på Tosteboholm 1:8 och Vasabygget 1:1. Husförhörsboken från denna period är brandskadad och man kan inte läsa när flytten skedde. Carl flyttar åter tillbaka till Vasabygget 1:1, där han bodde med sina föräldrar under 1885-1886.

6. Men 1909-1922 bor Carl och hans hustrur (mer nedan) åter på Tosteboholm 1:8. Ingen flyttuppgift från Vasabygget 1:1 åter till Tosteboholm 1:8 finns p.g.a. brandskadan. Däremot står en kryptiskt anteckning för Carl Pettersson när de bor i Vasabygget: "...Pettersson och Petrus Pettersson köpt Vasabygget". (Här är svaret på den kryptiska anteckningen!) Petrus förekommer även bland boende i både Karsholm, Tosteboholm och Vasabygget. Per, 57 år 1909, och Petrus, svarvare och 48 år 1909, var brödrar.

Petrus bor kvar i Vasabygget, med sin familj, på Vasabygget 1 till 1914 då de flyttar till Finja.

1911 köper Carl Pettersson loss Tosteboholm 1:8 från ägaren till Tosteboholm 1:6.

1915 dör hustrun Petronella av "magkräfta" (magcancer), 60 år gammal.

1917 gifter Carl om sig med Eleonora Schill, född 1850 i Vasabygget. Hon är dotter till korpralen och läraren Per Schill på granntomten. Dessutom dövstum. Så de har förmodligen mötts både som grannar och elever vid dövstumskolan i Lund.

 7. I november 1936 flyttar de båda från Tosteboholm 1:8 till Ålderdomshemmet i Oderljunga. Den 16 mars 1940 dör Carl av "ålderdomssvaghet", 87 år och 3 månader. Den 13 december 1941 dör Eleonora av "ålderdomssvaghet", nära 92 år gammal.

Källor: Arkiv Digital: Husförhörs-, födelse- och dödsböcker för den aktuella tiden, Riksarkivet, sidan 260 i "Inskrivningsdomare i Norra Åsbo Domsaga" samt Lantmäteriets historika kartor