Händelser i eller omkring Vasabygget


Den svenska armén passerar Vasabygget

Strax före slaget vid Lund 1676 mellan Sverige och Danmark så hade den svenska armén, på 19 000 soldater, kommit till Markaryd med riktning söderut mot Skåne för att konfrontera den danska armén.

Hela hären begav sig in i Skåne och slog läger i (Skånes) Fagerhult. Dagen efter slog de 19 000 soldaterna läger i Bälinge i Oderljunga socken. Sedan marscherade de vidare, passerade Heljalt och Oderljunga samt slog läger i Ebbarp under några dagar. Detta skedde under tiden 25 - 28 oktober 1676.

Det är inte svårt att tänka sig vilken enorm köbildning det blev på den smala grusvägen mellan Bälinge och Ebbarp med    19 000 soldater, 5 000 hästar med tillhörande kanoner och vagnar!

Då de 19 000 soldaterna passerade Heljalt var hären som närmast Vasabygget med Eskil Nilsson som enda invånare.
Eskil fick troligtvis höra talas om den stora svenska militära förflyttningen så nära Vasabygget. De passerade ju endast 3,7 km från Vasabygget.

Han undgick förmodligen den förödelse som skedde då de 19 000 soldaterna och 5 000 hästarna skulle få mat och förnödenheter. Kringboende bönder tvingades med hot om våld släppa till sina förråd och kreatur. Kvinnorna blev inte skonade när de 19 000 männen fanns i närheten. Det kunde även hända att några av traktens bönder blev skjutna eller några gårdar nerbrända om de kom i konflikt med soldaterna.

Det brinner kring Vasabygget

Det ovanligt heta och torra sommarvädret 2018 medförde ju att det brann i skog och mark på många platser i Sverige.

Marianne Håkanson, född Vingren, nämnde: "Med tanke på skogsbränderna i sommar (2018) kom jag på att någon gång på 1950-talet brann det på myren (Rågmyren) norr om Ulfs (Vingren) gård. Brandkåren tog sig över "våra" marker för att komma nära. --- ...kanske det finns uppgifter att hämta i tidningen. --- ...det var stor uppståndelse hemma."

Tidningar brukar digitalisera sina papperstidningar, men jag kunde inte finna något digitaliserat från 1950-talets Norra Skåne eller NST. Däremot fann jag en senare tidningsartikel om den förre brandchefen i Perstorp. Han hade en pärm med brandkårens samtliga utryckningar från 1930-talet och framåt.

Efter kontakt med en av brandchefens döttrar så ringde jag upp nuvarande räddningschefen Leif Hylander i Perstorp.

Han skulle undersöka räddningskårens dokument och återkomma om han fann något. Han har ännu (2020) inte återkommit, trots påminnelser, så vi får förmoda att pärmen saknas.


En skröna om elektricitet

När den stora, luftburna elledningen ("linjen") skulle läggas på Vasabygget 1:3:s skogsmark någon gång under 1900-talet, så hände följande:

Linjen skulle läggas i gränsen mellan Vasabygget 1:3 och Månstorp 1:9.

Men ägaren av Månstorp 1:9 tyckte att hans marker redan hade tillräckligt med luftburna ledningar (Se kartan!). Några månader av tvist följde. Om ledningen skulle dras så att ägaren av Månstorp 1:9 fick halva ledningsgatan på sin mark så vägrade ägaren. Om ledningen då skulle dras i sin helhet på Vasabygget 1:3 så vägrade ägaren av denna.

Till slut tyckte elbolaget att fördröjningen kunde räcka och gav ägaren till Vasabygget 1:3 följande ultimatum:

"Om du inte accepterar att ledningsgatan dras på dina marker, så får du heller ingen el!"

Inför detta hot gav ägaren upp.

Numera (2022) är elledningen nedgrävd av E.ON för några år sedan.

Källa: Några av tidigare ägare i Vasabygget