Vasabygget 1:3 (postlåda 107)

Originalbild, tagen av "pågen" Gunnar Johansson i Vasabygget omkring 1920. Bilden lånad av Perstorps Hembygdsförening.

Samma bild, färgkonverterad av Jahn Nordquist, Linköping.

Boende Vasabygget 1:3 mellan 1896(?) till 1939

Dåvarande ägaren Maria Lindau, född i Finja 1860, död i Vasabygget 1939, tillsammans med en av sina söner omkring 1920, då bostadshuset nyligen flyttats från Oderljunga och återuppförts på Vasabygget 1:3.  Den gamla bostaden stod ungefär på fotografens plats och användes som lada fram till omkring 1950.


Boende Vasabygget 1:3 mellan 1896(?) till 1939

Samma plats och tillfälle som ovan, men en felexponerad bild som justerats i bildbehandlingsprogram så långt det går. Nu har man satt fram ett kaffebord. Även en dotter finns med på bilden.

Källa: Gunnar Johanssons bilder


Boende Vasabygget 1:3 mellan 1939 till 1967

Bilden till vänster visar Knut "Knutte" Nilsson, född i Riseberga 1897, död 1981 i Perstorp, trädgårdsmästare. I mitten sonen Hans "Lille Hasse", född 1925 i Oderljunga, torvarbetare samt  till höger hustrun Alva Nilsson, född 1904 i Perstorp, död 1989 i Klippan, trädgårdsmästare.

Damen i trädgårdsstolen är möjligen Alvas eller Knuts mor.

Notera att sonen Hans står vid den grind som fanns vid ingången från vägen. Ena grindhalvan finns fortfarande i ladan på Vasabygget 1:3.

Källa: "Pågen" Gunnar Johanssons, Vasabygget, bildsamling, uppgifter från Marianne Håkansson (född Vingren) och Fred Vingren, båda Perstorp


Fotograferad på samma plats som modern

Bland Gunnar Johanssons bilder hittade jag även Knut och Alvas dotter Asta, född 1928. Lägg märke till att hon har den elektriska stolpen i bakgrunden som finns även på fotot av modern Alva och mormodern(?)!

Källa: "Pågen" Gunnar Johanssons, Vasabygget, bildsamling.


En NV eller Husqvarna "lättviktare"? Nej, en Speed!

Sonen Hans eller lokalt "Lille Hasse", med sin lättviktare, med en motor på, gissningsvis, 98 kubikcentimeter.

Enligt 1931 års lag är lättviktsmotorcykeln en: "Velociped (cykel) som ursprungligen är avsedd och inrättad för framdrivning uteslutande medelst trampning, men som sedermera utan ändring i övrigt försetts med hjälpmotor". Högsta tillåtna vikt var 45 kg, varav motorn fick väga 20. 

Så här går det till att köra en lättviktare enligt Monarks instruktionsbok från 1939:
"Bensinkranen vid tanken öppnas. Flödarstiftet på förgasaren nedtryckes tills bränsle-blandningen börjar flöda över. Gasreglaget öppnas till hälften och luftspjället stänges. Växelspaken sättes i främre läget (2:dra växeln) och kopplingshandtaget på styrstångens vänstra sida drages inåt. Bestig velocipeden och trampa på, till god fart erhållits, varefter kopplingshandtaget långsamt släppes och motorn går igång. Luftspjället öppnas åter."

Efterskrift: Jag fann en dåtida bild på Hans lättviktare. Den hette "Speed" och tillverkades av AB Baltic i Södertälje från mitten av 1930-talet och några år framåt. Ramen var en förstärkt cykelram med en 98 cc ILO-motor. Effekten var ca 1 hästkraft och den var tvåväxlad.

Hans lättviktare var en 1938 års modell och kunde köras utan körkort eller skatt. Den kostade 325 kronor. Man kunde även köpa enbart motor, bensintank, fästen och drivkedja med drev, om man hade en egen cykel som passade. Priset var endast 195 kronor för denna miniversion och såldes genom Konsum-Kooperativa.

Dock blev "Lättviktarna" körkorts- och registreringspliktiga den 1 juli 1939. Detta och bensinransoneringen under andra världskriget kom att slå hårt mot lättviktarna.

De ersattes av "motorvelicopeden" (kallad "moped") i början av 1950-talet. Den var körkortsfri utan registreringsskyldighet, men med minimiåldern 15 år.

Källor: "Pågen" Gunnar Johanssons, Vasabygget, bildsamling. Text om "lättviktare": Tidskriften Ny Teknik, 200203 samt "Byar och samhällen fotograferade på 1930-talet", sidan 51.


Då gifter i naturen var accepterat

Denna tomma påse upptäcktes i grunden till bostadshuset vid renovering av golvet.

Påsen kan sägas representera den tid då gifter rutinmässigt tillsattes till livsmedel för att slippa insektsangrepp. Att de var skadliga för människor och andra levande varelser funderade man mycket lite på.


Boende Vasabygget 1:3 1968

Bilden togs 1968 och visar bostadshuset strax innan renoveringen påbörjades. Tidigare ägare Knut och Alva Nilsson hade året innan sålt fastigheten till Axel och Inga Svenson.

Källa: Privat foto

Boende Vasabygget 1:3 mellan 1967 till 1993

Bilden togs 1968 och dåvarande ägare, Axel och Inga Svenson, 69 resp. 53 år, bor fortfarande kvar i Åkarp utanför Malmö.

Året innan köpte de fastigheten av Knut och Alva Nilsson. Samma år inleds det fleråriga arbetet med att renovera den slitna bostadsbyggnaden.

Bl.a. fick köksingångens utbyggnad på bilden rivas och skorstenen samt bakugnen av natursten rivas. Köksingångens utbyggnad var murken och råttor kom in i köket. Skorstenens och bakugnens naturstenar var lösa och det rök in vid eldning.

Källa: Privat foto


Boende Vasabygget 1:3 mellan 1967 till 1993

Flygfotot togs på våren 1977 (Arkiv Digital påstår 1975). Observera att elledningen fortfarande var luftburen ända fram till bostadshuset. Den går in på husets gavel. Elstolpen står i gräsmattan vid björkar åt höger i bilden. Därefter går den ut till huvudledningen vid vägen (ur bild). Stolpen till höger om flaggstången bär en luftburen telefonledning. De rektangulära kökslanden är grunderna till föregående ägares drivhus.


Källa: Privat foto


Vasabygget 1:3 år 2019 och 1919(?)

På den högra bilden från runt 1919 sitter dåvarande ägaren Maria Lindau med en av sina söner. Huset var då troligtvis nyuppfört av hennes barn. Huset hade flyttats till Vasabygget från Oderljunga. Till höger, osynlig i bilden, finns den tidigare bostaden, nu tjänstgörande som lada och förråd.

På den vänstra bilden från juni 2019 har fasadens lockpanel och fönsternas foder blivit utbytta 2018-2019. År 2000 lades det enkelkupiga lertegeltaket, år 2009 ersattes de tidigare s.k. perspektivfönstren, som sattes in på 1950-talet och skorstenen - i ursprunglig stil - murades upp år 2013 för att ersätta en äldre från 1968. Den äldre bostaden är riven sedan 1950-talet. Delar av denna ursprungliga bostad finns fortfarande inbyggda i dagens ladugårdsbyggnad (syns ej på bilden).

Källor: Vänstra bilden: Privat foto. Högra bilden: "Pågen" Gunnar Johanssons, Vasabygget, bildsamling.


Köpebrev från 1939 

Ovanstående bild visar det 82 år gamla köpebrevet när Maria Lindaus dödsbo (hennes barn) sålde det 4,5 hektars stora Vasabygget 1:3 till den 42-årige torvströaren Knut Nilsson från Skäggestorp.

Köpesumman var 3 500 kronor, motsvarande ungefär 124 000 kronor i dagens (mars 2024) värde.

Köpebrevet skrevs in av Norra Åsbo härads domsaga. Stämpelavgiften (med vackra märken som kvitton) var på 35 kronor, motsvarande ungefär 1 240 kronor idag.

Källa: Privat ägo

Personliga händelser från 1967 och framåt..

Mina föräldrar köpte ju Vasabygget 1:3 på sommaren 1967 några år efter att min far gått i pension vid 65 års ålder. Här skriver jag om händelser på Vasabygget 1:3 sett ur mitt perspektiv. Jag var 24 år då mina föräldrar köpte Vasabygget 1:3. Jag studerade vid Lunds universitet och bodde i egen lägenhet i Malmö.



1967

Jag hade ännu inte besökt den nyinköpta fastigheten i Vasabygget. 

Margareta, min dåvarande fästmö, och jag bestämde oss en söndag för att gå på restaurang i Malmö på kvällen. Men först skulle vi köra och se hur Vasabygget 1:3 såg ut.

Min far ogillade att jag körde ”i onödan” de 24 milen fram och tillbaka på några timmar, så vi fick hålla oss diskreta.

Då vi såg huset såg vi även min morbror Ove på taket. Ove hjälpte mina föräldrar att få det ganska nerslitna bostadshuset i skick så att de kunde bo där året runt.

Vi parkerade bilen några hundra meter från huset och gick över Eric Petterssons kohage. Tursamt nog var huset omgärdat av träd och buskar så vi kunde se mor, far och Ove utan att de kunde se oss.

Vi gick västerut inne på skogssidan av fastigheten. Där den gamla lärargrunden ligger var det öppet och en mängd smultron. Till skillnad mot idag. Vi fortsatte mot Tosteboholmhållet.

Vi kom ut på Olssons äng, såg ägaren vid ladan och gick fram till honom för att förklara varför vi gick på hans marker. Han var vänlig och förstående.

Så gick vi förbi deras köksdörr som stod öppen. Inifrån hördes frun sjunga högljutt.

Vi kallade länge fastigheten för ”joddlerskans” då vi senare pratade om  Tosteboholm 1:6.


1968

Margareta, jag, en kompis och hans flickvän körde en hösteftermiddag till Vasabygget 1:3. Mina föräldrar var hemma i Åkarp, strax utanför Malmö. Vi gick först en lång runda i skogen. Då vi kom tillbaka till huset, så började det mörkna utomhus.

 Den gamla bakugnen och spisen var utrivna i väntan på nytt. Men fortfarande fanns en kamin som gick att elda i. Vi kunde värma den mat vi hade med oss.

Senare på kvällen var det så mörkt utomhus att man inte kunde se handen framför sig. Någon föreslog att vi skulle grilla korv i luckan på kaminen. Kompisen och jag körde till en korvkiosk på Järnvägsgatan i Perstorp. Mannen i korvkiosken frågade om vi verkligen ville ha fyra ”råa” korvar.

 Vi körde åter till flickorna i Vasabygget. Då vi närmade oss huset kunde vi se flickorna i det upplysta rummet. Vi visste att båda var mörkrädda, så naturligtvis kastade vi en jordklump på det asfalterade taket!

Vi kunde se hur de stelnade till och såg sig omkring.

Då vi skrattande kom in efter - som vi tyckte - ett lyckat skämt, så var båda flickorna istället arga på oss och tyckte att det var ett dumt skämt!

Så småningom lugnade de sig och vi kunde grilla och äta korvarna.


1969

Julafton i Vasabygget. Mina föräldrar hade nu renoverat det ganska nergångna bostadshuset och bjöd in min mors släkt att fira jul där. De bodde i Ljungbyhed, Forsby, Perstorp och Ängelholm.

Vi var sammanlagt 21 personer på 60 kvadratmeter bostadsyta. Jag hade köpt plasttallrikar, plastglas och plastbestick för att slippa diskarbete efter julaftonsfirandet. Då var köp-slit-och-släng-perioden inne. Köksstandarden i huset var enkel och saknade varmvatten. Om man inte ville värma vatten på spisplattan förstås.

Utomhus var det nollgradigt. Inomhus fanns det från den förre ägaren ett elektriskt element i varje rum. Visserligen fanns två äldre kaminer, men det var ju inte att tänka på att elda i dem, när barn och vuxna trängdes i huset. När jag satte igång de elektriska elementen några dagar före julafton för att värma upp det dåligt isolerade huset, så luktade det av bränt damm från några av de tidigare oanvända elementen.

Julafton kom och de 18 gästerna anlände. Det var knytkalas som gällde och den lilla kokplattan blev snabbt använd till allas "värmemat". Stämningen var förväntansfyllt och god.

I en hörna stod en liten julgran huggen på fastigheten. En del av de mindre barnen fick övervakas så att de inte brände sig på de skållheta elelementen. 

Man brukar ju säga att en person avger lika mycket energi som en 60-wattslampa. 21 gånger 60 blir 1260 watt. Tillsammans med de ungefär 8000 watten från elelementen märktes de som svettdroppar i pannorna på flera av gästerna efter julmaten. Toalett fanns som ett utedass och ibland blev det köbildning där ute. Utebesök användes även för att svalka sig.

Men allt som allt blev det ett lyckat julfirande i Vasabygget 1:3.

Vid midnatt började gästerna att köra hemåt. 

Så märkte jag att två av mina mostrar och min mor stod i köket och arbetade!

Men - det var ju meningen att man skulle slippa disk i det lilla köket! Jag hade ju köpt papperssäckar för att slänga plastbestick, plastglas och plasttallrikar! De låg tomma i ett hörn av köket.

Min mor och hennes två systrar diskade och torkade plasttillbehören!! 

När jag påpekade att det var meningen att de skulle slängas, så tyckte de alla tre att jultallrikarna ju hade så fina julillustrationer att "det var synd att slänga dem" och att både plastglas och plastbestick "kunde man ju alltid få användning för".


1970

Min far ramlade ner från ladans tak!

Han skulle tjära taket och hade ställt stegen lite osäkert. Han föll från ca 2 meters höjd ner i gräsmattan. Han var 71 år och inte lika vig som tidigare.

Både ladan och bostadshuset hade tjärat tak. Min mor och far kom överens om nu att få lagt aluminiumtak på byggnaderna. Just då var det även mycket populärt att lägga aluminiumtak p.g.a. den "underhållsfria" takbeläggningen.

Några månader gick av planering om vem som skulle lägga aluminiumtaken.

Av olika anledningar blev det jag som skulle utföra det!

Jag, som inte hade någon erfarenhet av takläggning, men kanske envishet och viss händighet avgjorde valet. Plus att arbetet inte kostade något utom mat och husrum!

Jag accepterade glatt uppdraget för att fylla några sommarveckor.

Min far hade vidtalat en bekant om han "skulle stå" för takläggningen, dvs ansvara för att bygget skulle bli bra. "Naaj, de vill ja ente! Kåmmer man fel i början så pekar plåten åpp i himmelen ellår ner i marken." Med ungdomlig övertro på min egen förmåga, så menade jag att "det skulle jag nog fixa".

Skrolla ner till bild med rubriken "Flygbild 1975 av Vasabygget 1:3 (nuvarande postlåda 107)"! Resultatet blev som på bilden här


1971

Min mor och far skaffade åtta får för att kunna hålla de tidigare ängarna öppna.

Fårstängsel anskaffades från Lantmännens i Heljalt och ängsmarkerna inhägnades.

Efter en tid började fårens ull att bli tjock och min mor ringde till mig i Lund. Hon bad mig komma för att hjälpa till med klippningen av fåren.

Mor och far hade klippt får i sin ungdom, så de använde sig av de två äldre fårsaxarna som fanns i huset. Se bilden!

Min far tog in fårtackorna en efter en till det rum i ladan, där mor och jag skulle klippa fåren. Jag hade aldrig klippt ett får, men efter en relativt kort tid - med hjälp av mors hjälp - tyckte jag att det gick ganska lätt. Mina händer flöt snart av fett från ullen!

När samtliga fårtackor var klippta så återstod baggen.

Baggen var ovillig, så far hade bundit ett rep vid tackens hals. Han slet och släpade baggen mot ladan och till slut fick han fram den till vår dörröppning. Men vi var inte riktigt klara med de sista tackorna, så baggen fick vänta några minuter.

Utanför dörren stod en smal ek. Min far hade tröttnat på baggens ihärdiga försök att smita iväg och tänkte binda honom vid eken. Under tiden min far knöt en rejäl knut, så sprang baggen runt, runt kring eken!

Så småningom blev min far kringsnärjd av repet kring eken och först när han ropade "Kom och ta loss mig!" så uppmärksammade vi hans dilemma. Men vi kunde inte låta bli att skratta! Min far uppskattade inte alls våra skratt utan snäste av oss.

Så småningom fick vi även klippt baggen.

Då vi efteråt såg de färdigklippta fåren på ängen, så kunde vi nästan inte känna igen dem. De tycktes själva inte känna igen varandra och skuttade ovant med den lättade vikten. T.o.m. baggen tycktes konfunderad.