Husgrund 1:16

Funderingar över en framtida grund

Vi har tidigare skrivit om flera torpargrunder som, mer eller mindre, finns dolda på Vasabyggets marker.

Här kommer några rader om en framtida torpargrund som kan sätta myror i huvudet på framtida generationer.

På Vasabygget 1:16 står fortfarande en rivningsfärdig byggnad från 1960-talet. Köparen - av vad som tidigare var en åker till Tosteboholm 1:9 - planterade granplantor över hela åkern. Men han lämnade en yta i mitten av åkern och fraktade dit en begagnad sommarstuga. Grundstenarna blev endast betongstenar direkt på marken. Vid sidan av stugan stod ett mindre redskapsskjul.

Stugan var tänkt som just en sommarstuga och ägaren sov över någon gång under de första åren. Men om jag minns rätt så var hans fru och barn inte intresserade av att sova över där.

Så - kanske på 1980-talet - försökte ägaren sälja sommarstugan mot att den fraktades bort från den uppväxande granplanteringen. En familj från Stockholm var intresserade, men det blev inget köp. En missuppfattning vid försäljningen hade skett. Stockholmsfamiljen trodde att försäljningen gällde stugan och granplanteringen, medan ägaren endast ville sälja stugan för bortfraktning.

Så stod sommarstugan obebodd kvar och började så smått förfalla. Skrotbilar ställdes på tomten och tillsammans med diverse plåtskrot.

Granarna växte och stormen Gudrun vräkte i januari 2005 omkull de flesta.

De fallna granarna sågades upp och hämtades. Stugan fick sitt sista boende under de dagar uppsågningen av stormfället skedde.

2007 fällde stormen Per i januari 2007 en gran rakt över stugan.

För några år sedan avverkades de sista granarna på den f.d. åkern.

En dumper råkade backa på stugan, så det förflyttades en meter från tidigare läge. Redskapsskjulet hade sedan många år fallit samman.

Om vi nu hoppar fram några årtionden så kanske en nyinflyttad Vasabyggetbo upptäcker en husgrund på Vasabygget 1:16. Jag bör nämna att detta är en skämtsam spekulation. 

Kanske funderar den nyinflyttade på vilka personer som kan ha haft sin bostad där. På några äldre kartor kan man ju se att det funnits ett hus på platsen.

Utan att veta att huset sattes dit som en dröm om en trevlig sommarvistelse. Av detta blev emellertid inget och ingen bodde i huset om vi undantar några fåtal övernattningar.

Om ytterligare några årtionden sätts det kanske upp en skylt från en torpinventering tillsammans med den första ägarens namn (den första köparen av åkern, som tidigare hängde ihop med Tosteboholm 1:9, var Hulda Persson, som ägde Vasabygget 1:16 mellan feb 1961 till feb 1962 då fastigheten fortfarande var en åker)  från 1960-talet.

Den andre ägaren planterade gran på hela åkern, utom kring sommarstugan.

Källor: Olika lantmäteriuppgifter, uppgifter från ägaren av Tosteboholm 1:9 samt egna minnen och reflektioner